• Meer informatie
Heilig Hart Kerk Lemelerveld

Week Nederlandse Missionaris 2015

Pinksteractie Week Nederlandse Missionaris 16 t/m 24 mei

Luisteren met je hart. De taal van de missionaris.
Iedere dag gaan honderden Nederlandse missionarissen en missionair werkers wereldwijd de strijd aan tegen onrecht en armoede.
De Pinksteractie voor de Week van de Nederlandse Missionaris (WNM) is een blijk van steun voor onze missiewerkers wereldwijd.

Waar missionarissen en missionair werkers aanwezig zijn gebeurt iets bijzonders.
Gedreven door hun geloof en naastenliefde stellen zij zich open voor het leed en de kracht van anderen. Zij ‘luisteren’ met hun hart en veranderen levens voorgoed. Luisteren met je hart is de tijdloze taal van de missionaris en één van de kernwaarden van het missiewerk.
Dat bewijzen ook Jacinta van Luijk (56) en Rhodé Janssen (25), twee inspirerende vrouwen die dit jaar de boegbeelden zijn van de WNM 2015. Deze missionair werkers zijn beiden actief in de strijd tegen hiv en aids en het stigma dat aan de ziekte kleeft. Rhodé doet dat in Zuid-Afrika, Jacinta in Kenia.

Werken op het snijvlak van leven en dood.
In 1982 vertrekt de pas afgestudeerde verpleegkundige Jacinta op 22-jarige leeftijd naar de sloppenwijken van Kisumu in Kenia. Bijna 18 jaar leeft de lekenmissionaris van Mill Hill daar samen met Keniaanse gezinnen. In 2001 sluit ze zich aan bij het Kitale AIDS Programme (KAP) in het noordwesten van Kenia om er aids-educatie te organiseren.
Sindsdien werkt ze in arme stadswijken en dorpen, waar uitzichtloosheid, drugsverslaving en allerlei vormen van geweld aan de orde van de dag zijn. Mooi, maar moeilijk werk.
‘Ons werk speelt zich af op het snijvlak van leven en dood. We werken vanuit ons hart en met toewijding. Je raakt mensen diep in hun leven. Kenia kampt al 30 jaar met aids, maar het stigma en de discriminatie zijn nog steeds groot.’ In 32 jaar is de kern van Jacinta’s missionair werk in Kenia niet veranderd. ‘Het gaat om een besef van de waarde van de schepping, een uiterst respect voor leven. We hebben daarin een taak te vervullen.’

‘Steun voor haar is steun voor ons’.
Met haar overtuiging verandert Jacinta levens, ook die van haar collega’s. Dat van Joseph Onyango (49), bijvoorbeeld. ‘Onder Jacinta’s leiding ben ik iemand geworden met een missie en een diploma.’ Dat de WNM zich inzet voormensen als Jacinta raakt hem diep. De solidariteit en het begrip uit Nederlandse parochies helpt ons om de uitdagingen in het leven aan te gaan en anderen te helpen.

Hiv-bewuste kerkgemeenschappen.
Ook de mensen rond missionair werker Rhodé Janssen zijn blij met de steun die zij van de WNM ontvangt. ‘Wij hadden het geld niet om iemand als Rhodé aan te nemen. Dankzij de WNM is zij nu onderdeel van ons team. Zij was de ontbrekende schakel.’ Aan het woord is Lyn van Rooyen, Rhodé’s collega bij het Christian Aids Bureau for Southern Africa (CABSA) in Johannesburg, Zuid-Afrika.
Bij CABSA herschrijft Rhodé een trainingshandleiding voor christelijke leiders, zodat zij hun geloofsgemeenschappen kunnen helpen meer ‘hiv-bewust’ te worden. ‘Per dag komen er in Zuid-Afrika 1.000 nieuwe hiv-besmettingen bij. Aids raakt niet enkel individuen, maar hele gemeenschappen. Ik zie hoe de kerk hier een positieve rol speelt in de strijd tegen hiv en aids. Geestelijk leiders hebben een norm publiek. Zij kunnen mensen inspireren en dat gebeurt ook. Mensen in de kerkgemeenschap delen voedsel uit, geven voorlichting over de ziekte, bezoeken mensen die aids hebben, organiseren thuiszorg, breien truien en maken kleren voor aidswezen.’

Draag bij!
Jacinta en Rhodé, twee vrouwen die met kracht, kunde en toewijding anderen helpen.
Ver weg luisteren zij met hun hart en dienen zij met daden. Wilt ook u bijdragen aan het werk van mensen zoals Jacinta en Rhodé?
Tijdens de Week Nederlandse Missionaris zal de MOV bus achter in de kerk staan, ook willen we de collecte in het Pinksterweekend bij u aanbevelen die speciaal voor dit doel is bestemd. Verder kunt u uw bijdrage storten op het bankrekeningnummer van de parochie NL34RABO 0127 8014 05 o.v.v. WNM of rechtstreeks op rekeningnummer NL30RABO 0171 2111 11 t.n.v. WNM te Den Haag.

Meer informatie over de WNM vindt u op: www.weeknederlandsemissionaris.nl