• Meer informatie
Heilig Hart Kerk Lemelerveld

Deelkastjes officieel geopend!

Heeft u ze al her en der in het dorp zien staan? De deelkastjes staan inmiddels bijna overal fier en glimmend te stralen op diverse plekken in ons dorp. Onderaan dit artikel kunt u zien waar precies. Een van de kastjes stond er vanmiddag wel extra stralend bij. Dit was het kastje dat gebruikt zou gaan worden bij de officiële opening door wethouder J. Uitslag.

Na een gemoedelijke ontvangst met koffie en wat lekkers bij de Brugstede, verzamelden de betrokkenen zich rond de klok van vier bij het deelkastje aan de Kampfstraat, aan de zijkant van de Brugstede. Daar stond een feestelijk versierde en gevulde deelkast klaar te wachten op de openingshandeling.

Hoewel de wethouder speciaal voor deze bijzonder gelegenheid naar Lemelerveld was gekomen, gaf hij de schaar voor het doorknippen van het lint graag in handen van de drie kleindochters van Anja van Driessen, initiatiefneemster van dit project. Zo mochten Sanne (8 jaar), Noor (6 jaar) en Mette (3 jaar) samen het rood-wit-blauw doorknippen. Daarna werden er nog sterretjes aangestoken.

De wethouder was niet voor niets gekomen want de openingshandeling ging vergezeld van een mooie toespraak. Zo sprak hij de kleindochters toe, trots te zijn op hun oma dat ze dit leuke idee niet voor zich had gehouden maar er mee op pad was gegaan en had doorgezet. Eerst had ze aangeklopt bij het Infopunt, waar ze door een van de vrijwilligers daar werd doorverwezen naar de gemeente en andere organisaties. Anja heeft de schouders er vervolgens flink onder gezet en vele vrijwilligers in het dorp weten te mobiliseren. Een paar ervan, Harold Pasman, Hendrie Bonte en Gerda Boessenkool waren ook bij de opening aanwezig. Jochem kon er helaas niet bij zijn.

“De vrijwilligers, het hout en de verf is als een co-productie van en in Lemelerveld, met een klein beetje hulp van de gemeente, bij elkaar gekomen. Samen met inwoners voor andere inwoners! De kracht van de inwoners hier wordt zo mooi gebruikt”, aldus de wethouder.

Het kastje staat al goed gevuld klaar met een grote diversiteit qua aanbod: verzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld shampoo, tandpasta, maandverband, maar ook levensmiddelen en snoep zoals bijvoorbeeld soep in zak, brood, blikjes knackworst en snoepjes zijn in dit mini-winkeltje te vinden.

Een ‘winkeltje’ waar je kunt brengen wat je zelf niet nodig hebt of gebruikt of gewoon omdat je begrijpt dat het in deze tijd voor sommigen lastig is om rond te komen en je zelf wel iets extra’s kan missen. En vooral een ‘winkeltje’ waar iedereen die het nodig heeft, dat kan meenemen wat hij of zij nodig heeft, anoniem en uiteraard zonder te betalen.

Dat roept natuurlijk de vraag op of dit project wel kans van slagen heeft en geen bron van vandalisme zal worden. Anja pareert die vraag mooi met: “als je van ’t negatieve uitgaat, komt er ook nooit iets van de grond!”. Nou dit project is goed van de grond gekomen! Anja heeft lokale winkels en bedrijven ook gevraagd om bonnen te doneren, waardoor mensen eens iets extra’s kunnen doen met bijvoorbeeld een verjaardag of feestje.

De kastjes staan allemaal in de buurt van een woning of publiek toegankelijke organisatie, de meeste ook met voldoende privacy. Doordat er gebracht en gehaald kan worden is niet duidelijk waarom iemand naar een kastje toe gaat. Bewoners van het RIBW hebben toegezegd regelmatig een rondje te zullen lopen om waar nodig de houdbaarheid van de producten in de gaten te houden.

1. Wolterhaarsweg (zandpad – buitengebied), Jenny Visscher (zie foto)
2. Waterinkweg bij de volkstuintjes
3. Strenkhaarsweg 17A, Anja van Driessen
4. Kerkstraat 17, GKV de Lichtbron, achter de kerk in de fietsenstalling
5. Praamstraat 1, Fam. Eggen
6. Vilstersestraat 37, Apotheek, Fysio en Dokterspraktijk
7. Posthoornweg 6, RK Kerk, achterkant bij het kerkhof in een nis van de kerk
8. Mölnhoek 11-12, RIBW
9. Meester Gorisstraat 3-5/Kampfstraat, ZGR Brugstede
10. Ds. C. Keersstraat 36, fam. Kleinkoerkamp

Naast hulp van vrijwilligers en organisatie wordt het project ook door een aantal Lemelerveldse bedrijven gesponsord.

Tekst: Jolanda Ramerman
Foto’s: Annet Schoorlemmer